E-ticaret sektöründe kaliteli ve kişiye özel hizmet anlayışını benimseyen, yerli markaları destekleyen İzmir Ekonomili girişimciler, dünyanın en prestijli uluslararası iş ödüllerini İzmir’e kazandırıyor. İzmir Ekonomi Üniversitesi (İEÜ) mezunu Esra ve Melis Sarıhan kardeşler, baskasindarama.com adlı e-ticaret girişimlerindeki başarıyı, üst üste aldıkları ödülle taçlandırdı. Sarıhan kardeşler, yılın en iyi küçük çaplı perakende firması kategorisinde, Amerika Birleşik Devletleri (ABD) merkezli “Stevie Uluslararası İş Ödülleri” (Stevie International Business Awards) bronz ödülünü, geçen yıl olduğu gibi bu yıl da almaya hak kazandı.
İzmir Ekonomi Üniversitesi (İEÜ) Sinema ve Dijital Medya Bölümü’nden bu yıl mezun olan Çağıl Saydam, yalnız yaşayan bir kadının evde kendi kendine kurduğu diyalogları konu alan “61 Sokak No 4” isimli filmiyle, 27’nci Uluslararası Adana Altın Koza Film Festivali’nden birincilikle döndü. Festival kapsamında yapılan Ulusal Öğrenci Filmleri Yarışması’nda “deneysel” kategorisinde yarışan Saydam, kendi oynayıp yönettiği filmiyle “En İyi Deneysel Film” ödülüne layık görüldü. Sinema yazarı Banu Bozdemir, oyuncu Baran Şükrü Babacan ve yönetmen Can Evrenol’dan oluşan jürinin yaptığı değerlendirme neticesinde, finale kalan 5 film arasında birinciliğe ulaşan Saydam, “Kendimi film sektöründe geliştirmeyi hedefliyorum. Aldığım ödül, bana mutluluk ve cesaret verdi” diye konuştu.
İzmir Ekonomi Üniversitesi’nden (İEÜ) mezun olduktan sonra yüksek lisans için Almanya’ya giden Okan Ataman, boş zamanlarını değerlendirmek için sebze ve meyve yıkayarak çalışmaya başladığı restoranda, kendisine bambaşka bir yol çizdi. Üniversitede öğrendiği yabancı dilin avantajıyla, Siegen şehrindeki “Extrablatt” isimli restoranda kısa sürede kendini geliştiren ve şef yardımcılığına kadar yükselen Ataman, gıda alanında kendini işini kurmaya karar vererek Türkiye’ye döndü. Bu süre içerisinde muhasebe, vergilendirme ve denetleme alanında yüksek lisansını da tamamlayan, İngilizce ve Almanca bilen Ataman, Karşıyaka’da “Rice&Nice” markasıyla ufak bir pilavcı açtı. Somonlu, bonfileli, körili ve kuş üzümlü gibi çeşit çeşit pilav üreten Ataman, adını hızla duyurmayı başardı. Ataman, “Soğuk zincir kurarak İzmir’deki restoran, spor salonları ve iş merkezlerine pilav satışı yapmaya başladık. Talep oldukça iyi, restoranımızla birlikte her ay yaklaşık 450 kilo pilav satıyoruz” dedi.
Henüz 8 yaşındayken barbie bebeklerine kıyafet dikmekle başlayan tasarım tutkusunu üniversite sıralarında daha da geliştiren Asena Tuğcu Altay, ev tekstili alanında kendi markasını yarattı, İzmir’i konu alan özel tasarımlarını dünyanın dört bir yanına ihraç etmeye başladı. İzmir Ekonomi Üniversitesi (İEÜ) Mimarlık Bölümü mezunu Altay, yatak örtüsünden yastık kılıfı tasarımına kadar eve renk katacak çalışmalarıyla dikkat çekerken, kısa sürede Menderes’te üretim tesisi kurmayı başardı. Kendi tasarlayıp ürettiği ürünleri; Amerika Birleşik Devletleri (ABD), İsveç, Yeni Zelanda ve Birleşik Arap Emirlikleri gibi ülkelere gönderdiğini belirten Altay, “İzmir’in doğasından, denizinden ve tarihi noktalarından esinlenerek hazırladığım tasarımlar yurt dışında çok ilgi görüyor, beğeniliyor” dedi.
İzmir Ekonomi Üniversitesi (İEÜ) Grafik Tasarımı Programı öğrencisi Yağız Şenoğlu, dünyanın teknoloji merkezi olarak gösterilen ABD’deki Silikon Vadisi’nde “artırılmış gerçeklik” alanında faaliyette bulunan Leo AR adlı firmada işe başladı. Bugüne kadar yaptığı grafik tasarım çalışmalarıyla dünyaca ünlü şirketin ilgisini çeken Şenoğlu, henüz mezun dahi olmadan çalışma hayatına atılarak büyük başarı elde etti. Türkiye’de, online olarak başladığı yeni işinde, grafik tasarımın yanı sıra sosyal medyada kullanılmak üzere video düzenleme işlemlerini de yapan Şenoğlu, “Böylesine tanınmış bir firmada işe başlamak beni gururlandırdı, çok mutlu etti. Amacım, kendimi hızla geliştirerek kişisel şirketimi kurmak” dedi.
İzmir Ekonomi Üniversitesi (İEÜ) İşletme Bölümü mezunu Onur Güzey, Türkiye’nin Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) onaylı ilk finansman portalını kurarak, kısa zamanda şirketlerin yaklaşık 50 milyon lira kaynak bulmasına aracılık etti. Büyük şirketlerin yanı sıra KOBİ’lerin de maddi ihtiyaçlarını en doğru şekilde karşılamasına imkan sağlayan www.hamilinden.com adlı site, son bir yıl içinde yaptığı muhasebe entegrasyonları ile 40 bin kullanıcıya ulaştı. İhracat finansmanı, çek ve fatura temlik işlemlerinden; bireysel ve KOBİ’lerin en uygun krediyi bulmalarına kadar birçok konuda şirketlerin vazgeçilmez adresi olan portal, 6 milyon dolarlık (42 milyon lira) değerlemeye ulaştı.
Tam burslu okuduğu İzmir Ekonomi Üniversitesi (İEÜ) Genetik ve Biyomühendislik Bölümü’nü birincilikle tamamlayan ve eğitim süresince birçok araştırma çalışmasında bulunan Aydolun Petenkaya, Amerika’daki üniversitelerin radarına girdi. 3 farklı üniversiteden doktora bursu teklifi alan Petenkaya, tercihini Amerika’nın Chicago kentindeki dünyaca ünlü Illinois Üniversitesi’nden yana kullandı. Dünya genelinde yüzlerce öğrenci arasından seçilerek, bu yıl üniversitenin “biyoinformatik” programında burs almayı başaran Türkiye’deki tek kişi olan Petenkaya, 24 Ağustos’ta gideceği Amerika’da 5 yıl kalacak. Petenkaya’nın eğitim ve yaşam masraflarının tamamı, Amerika’daki üniversite tarafından karşılanacak.
İzmir Ekonomi Üniversitesi (İEÜ) Görsel İletişim Tasarımı Bölümü mezunu Suna Kayra Paköz, 2022 yılında Katar’ın ev sahipliğinde gerçekleşecek Dünya Kupası’nın tasarım ekibine alındı. Katar devletine bağlı “Supreme Committee for Delivery and Legacy” tarafından ülkeye davet edilen Paköz, büyük coşku ve heyecana sahne olacak dev organizasyonun, milyonlarca kişiye etkili bir şekilde aktarılması için özel tasarımlar hazırlayacak. Yaklaşık 3 yıl Katar’da bulunacak Paköz, stat giydirmelerinden turnuvaların dijital ve basılı reklamlarına kadar birçok farklı alanda çalışma yapacak.
İzmir Ekonomi Üniversitesi (İEÜ) mezunları, akademik başarılarını iş hayatına taşıyarak dünyaca ünlü şirketlerin ilk tercihi oldu. İEÜ’den mezun olan 239 kişi, kariyerlerine 43 farklı ülkede devam etme fırsatı yakalarken, Türkiye’yi genç yaşta başarıyla temsil etmenin gururunu yaşadı. Kendi işini kuran ya da uluslararası firmalarda üst düzey görev edinen İEÜ mezunlarının 36’sı Almanya, 27’si ABD, 23’ü İtalya, 19’u İngiltere, 15’i Polonya, 10’u Kanada, 8’i Belçika ve 7’si de Hollanda’da yaşamlarını sürdürüyor.
İzmir Ekonomi Üniversitesi (İEÜ) Güzel Sanatlar ve Tasarım Fakültesi son sınıf öğrencileri, eğitim yolculuklarını Covid-19 önlemleri nedeniyle uzaktan eğitim ile başarılı bir şekilde tamamlarken, “New – D” temasıyla hazırladıkları mezuniyet sergi ve defilesini dijital ortamda sergileyecek. Yeni normal döneme referans veren etkinlik, Fakülte ve fakülteye bağlı bölümlerin sosyal medya hesaplarından ortak yayınla izleyicilere sunulacak. Dijital katalog ara yüzü ile gerçekleştirilecek defile ve sergi, 13 Temmuz Pazartesi saat 20.00’de başlayacak.