İzmir Ekonomi Üniversitesi (İEÜ) mezunları, akademik başarılarını iş yaşamına taşıyarak yurt dışındaki şirketlerin gözdesi oldu, kadınların her türlü zorluğun üstesinden geldiğini bir kez daha kanıtladı. İzmir’de başlayan başarı hikayelerini; Amerika, Avustralya, Norveç ve Kuveyt gibi farklı ülkelerde üst düzey görev alarak devam ettiren İEÜ mezunları, gençlerin de ilham ve enerji kaynağı oldu. Perakende, lojistik, denizcilik ve inşaat gibi farklı sektörlerde faaliyet gösteren Damla Eytemiz Gibson, Ece Sağlam, Hande Arı, Sinem Çelik ve Özgül Akcan, dünya genelindeki binlerce kişi arasından seçilerek Türk kadınını layıkıyla temsil etti.
GENÇLERE BAŞARI TAVSİYELERİ
İEÜ’nün, “dünya vatandaşlığı” için öğrencilerine sağladığı fırsatları, nitelikli eğitim ve iyi derecede yabancı dil imkanını en iyi şekilde değerlendiren isimler, bu sayede çalıştıkları yerlerde fark yaratarak başarı basamaklarını hızla çıktı. Kariyer yolculuklarından bahsederken, gençlere de mesaj veren İEÜ mezunları, “Karşınıza zorluklar çıkabilir, bazen kendinizi başaramayacakmış gibi de hissedebilirsiniz. Ancak hedefinizden, hayallerinizden asla vazgeçmeyin. Çalışmaktan yorulmayın; hata yapmaktan ve öğrenmekten korkmayın. Kendi potansiyelinizin, gücünüzün farkına varın ve daima geleceğe, hayallerinize odaklanın. Her zaman daha iyisini yapabileceğinizi unutmayın” dedi.
26 YAŞINDA AMERİKA’YA TRANSFER OLDU
Lojistik Yönetimi Bölümü mezunu Ece Sağlam (31): “Köklü ve global bir lojistik firması olan LAM (Lyonel A. Makzume Group of Companies) şirketinin Türkiye’deki farklı departmanları ve ofislerinde görev aldım. Ardından da 2016 yılında aynı grubun Amerika Miami’deki ofisine transfer oldum. 5 yıldır, operasyon sorumlusu olarak görevimin başındayım. Henüz 26 yaşında genç bir yöneticiyken, şirketimin bana güvenmesiyle böylesine önemli bir görev almam, kariyerim için de dönüm noktası oldu. Yaptığınız işi benimsemenin ve en iyi performansı göstermek için çabalamanın yanı sıra, çalıştığınız kurumun kültürü ve vizyonu da iş hayatınızda önemli rol oynuyor.”
100 MİLYON DOLARLIK PROJENİN BAŞINDA
İngilizce ve Mütercim Tercümanlık Bölümü mezunu Damla Eytemiz Gibson (34): “Amerika Birleşik Devletleri’nin (ABD) Corpus Christi şehrinde, 2 bin 500’ün üzerinde çalışanın bulunduğu Driscoll Çocuk Hastanesi’nde, 100 milyon dolarlık inşaat projesinin proje müdürlüğünü yapıyorum. Hastane çalışanları, inşaat ve mimarlık firması ile projede görevli danışman firmalar arasında iletişimi kuruyor, inşaat faaliyetlerini koordine ediyorum. Aynı zamanda emlak danışmanlığı ve emlak yöneticiliği de yapıyorum. 2019’da, Maple Leaf Properties US isimli firmamı kurdum. Corpus Christi Ticaret Odası, Texas A&M Üniversitesi Mezunlar Kurumu, Amerikan Kalp Birligi’nde gönüllü olarak da çalışıyorum.”
NORVEÇ’TE İLK 10’A GİRDİ
İşletme ve Lojistik Yönetimi Bölümü mezunu (çift anadal) Hande Arı (33): “Üniversitede, Portekizceyi ikinci yabancı dil olarak öğrendim. ERASMUS programıyla Portekiz’de yarım dönem eğitim aldım ve İspanya’da staj yaptım. Yüksek lisansın ardından da dünyanın en büyük Ro-Ro filosuna sahip bir şirketin Çin Şangay’daki ofisinde çalıştım. Çalışmamın sonucunda terfi alarak Norveç’e global ticari yönetici olarak atandım. Şu anda da ticari yönetici olarak dünyanın en büyük denizcilik tedarikçilerinden Seven Seas şirketinde görev yapıyorum. Uluslararası Genç Liderler ve Girişimciler Derneği İstanbul Şubesi (JCI-Junior Chamber International) tarafından Türkiye’nin 10 başarılı gencinden biri olarak gösterildim. Daha önce de Norveç’te denizcilik sektöründe uluslararası başarı gösteren 40 yaş altı kadın profesyonellerin seçildiği “İzlenecek 10 başarılı kadın” listesinde yer almıştım. Ülkemi en iyi şekilde temsil etmeye çalışıyorum.”
AVUSTRALYA’YA UZANAN YOLCULUK
Uluslararası Ticaret ve Finansman Bölümü mezunu Sinem Çelik: “Türkiye’de, 4 yıl özel sektörde çalıştıktan sonra, 2015’te doktora yapmak üzere Avustralya Griffith Üniversitesi’ne geldim. 2020 yılının Nisan ayında, denizcilik ekonomisi üzerine doktoramı tamamladım. Bu süreçte akademik kariyerim için de fırsat oluştu ve ders vermeye başladım. Yurt dışında olmanın, bir yandan akademik kariyer yapmanın zor yanları da vardı. Ama yılmadım, çalıştım. En önemlisi bence buydu. Doktora bittiğinde, uluslararası 8 farklı akademik çalışma içinde bulunmuştum. Şu anda Avustralya Tazmanya’da, kamu sektöründe veri uzmanı görev yapmaktayım.”
KUVEYT’TE MÜDÜR OLDU
Yöneticiler İçin İşletme Yüksek Lisans mezunu Özgül Akcan (35): “Perakende kariyerime Tesco ile Türkiye’de başladım. Koç Grubu’nda da görev aldıktan sonra, “Daha fazlası olabilir mi?” sorusu ile kendimi yurt dışında buldum. Şu anda Kuveyt’te yaşıyorum ve Starbucks MENA kahve/içecek kategori müdürlüğü görevini sürdürüyorum. Kariyer yolculuğuna henüz başlayan arkadaşlarıma da bir mesaj vermek isterim. Vicdanen ve etik anlamında kendilerini iyi hissediyorlarsa, yaptıkları şeyde de mutlularsa, bence kesinlikle doğru yoldalar.”