İzmir Ekonomi Üniversitesi (İEÜ) Genetik ve Biyomühendislik Bölümü’nden bu yıl mezun olan Arda Kıpçak, Amerika Birleşik Devletleri’ndeki (ABD) dünyaca ünlü Virginia Üniversitesi’ne yüzde 100 burslu kabul edildi. ‘Sistemsel ve Davranışsal Sinir Bilim’ alanında 5 yıl doktora eğitimi görecek Kıpçak, farklı ülkelerden 400 başarılı öğrenci arasında yapılan inceleme neticesinde ABD’ye gitmeye hak kazanan 7 kişiden biri oldu. Kıpçak, beyin içerisinde öğrenme ve hafıza sürecinin nasıl işlediği, bu süreçte yaşanan aksaklıkların hangi hastalıklara neden olabileceği üzerinde çalışacak. Kıpçak, yapacağı araştırmalarda görsel öğrenme bozuklukları, otizm spektrum bozukluğu ve şizofreni gibi nörolojik hastalıkların teşhis ve tedavisinde yeni yollar bulunması için umut olmaya çalışacak. Kıpçak’ın ABD’deki yaşam masrafları da Virginia Üniversitesi tarafından karşılanacak.
LİSEDE İLGİ DUYMAYA BAŞLADI
İzmirli Arda Kıpçak (22), İEÜ Genetik ve Biyomühendislik Bölümü’nü 2017 yılında kazandı. Liseden itibaren ilgi duyduğu genetik ve beyin gelişimi konusunda eğitim alma fırsatı yakalayan Kıpçak, çalışkanlığıyla kısa sürede fark yarattı. Yüksek not ortalaması ve hazırladığı projelerle dikkat çeken Kıpçak, ikinci sınıftayken Erasmus programı ile gittiği Alman Nörodejeneratif Hastalıklar Merkezi’nde (DZNE) çalışmalar yaptı. İzmir’e döndükten sonra da çalışmalarını sistemli olarak sürdüren Kıpçak, geçtiğimiz yıl İzmir Uluslararası Biyotıp ve Genom Merkezi (İBG) bünyesinde TÜBİTAK bursiyeri olarak görev aldı.
ÖZEL EKİPLE ÇALIŞTI
Kıpçak, ülkemizde Kovid-19 ile ilgili ilk biyobankalardan birini kuran ekiple birlikte 6 ay çalışarak deneyim kazandı. Üniversite bünyesindeki TESLA Moleküler Biyoloji Laboratuvarı’nda da çalışarak kendini geliştiren, birçok bireysel araştırmaya imza atan Kıpçak, çok sayıda TÜBİTAK projesinin de içinde yer aldı. Kıpçak; bilime ilgisi, çalışkanlığı ve başarısıyla Virginia Üniversitesi’nin dikkatini çekti. ABD’nin en iyi devlet üniversitelerinden biri olarak gösterilen Virginia Üniversitesi, mülakat da dahil olmak üzere titizlikle yaptığı inceleme neticesinde Kıpçak’ı kendi bünyesine kattı.
ÜLKEME DÖNMEK İSTİYORUM
ABD’ye gideceği için mutlu ve heyecanlı olduğunu söyleyen Kıpçak, yapacağı çalışmalarla Türkiye’yi en iyi şekilde temsil edeceğini kaydetti. Kıpçak, “Yoğun çalışma ve emeklerle geçen 4 yılın sonunda hedefime ulaştığım için çok mutluyum. Beyin gelişimi ve genetik, gençliğimden itibaren bende her daim merak uyandırdı. Lisede hangi bölüme gideceğime karar vermiştim. Çok araştırdım, sonunda İzmir Ekonomi Üniversitesi’ni tercih ettim. İyi ki de seçmişim. Üniversitemizin sağladığı imkanlar, akademisyenlerimizin ilgisi ve yurt dışına açılmam için bana yol göstermesi, başarımdaki en önemli etkenler oldu. Bu ay içinde ABD’ye gideceğim. Elbette dünyaca tanınan bir üniversitede eğitim görmek benim için büyük fırsat. Ancak temel hedefim yurt dışında kalmak değil. Türkiye’ye dönmek, akademisyen olarak ülkemizdeki gençleri yetiştirmeyi çok istiyorum. Bana güvenen, destek olan herkese teşekkür ediyorum” dedi.
BÖLÜM OLARAK FARKIMIZI GÖSTERDİK
İEÜ Genetik ve Biyomühendislik Bölüm Başkanı Doç. Dr. Zeynep Fırtına Karagonlar ise, “Arda, çok başarılı ve beklenti içinde olduğumuz bir öğrenciydi. Bizi yanıltmadı, elde ettiği başarılarla gururumuz oldu. Bölümümüz, yurt dışındaki üst düzey üniversitelerle eşit düzeyde eğitim veren bir yapıda olduğunu kanıtladı. Bölüm olarak, Erasmus stajına kabul oranımız çok yüksek. Bu sayede öğrencilerimiz, mezun olmadan yurt dışı deneyimi kazanıyor. Bunun yanı sıra, öğretim üyelerimizin TÜBİTAK projelerinde öğrencilerimizin de yer almasını sağlıyoruz. Öğrencilerimiz, laboratuvar deneyimi de kazanmış oluyor. Tüm bunların olumlu yansımalarını da alıyoruz. Arda, TÜBİTAK STAR bursiyeri olarak 6 ay İBG’de, ardından da 6 ay boyunca benim projemde çalışmıştı. Arda’nın başarılarını ABD’de de sürdüreceğine yürekten inanıyorum” diye konuştu.