Tüm Haberler


Zeytinden İlham Alarak Türkiye Birincisi Oldular
Zeytinden İlham Alarak Türkiye Birincisi Oldular

Ege’ye özgü değerlerin başında gelen, şifa ve lezzet kaynağı olarak asırlardır sofraların vazgeçilmezi olan zeytin, tasarımcıların ilham kaynağı oldu. Mezun oldukları İzmir Ekonomi Üniversitesi’nde (İEÜ) öğretim görevlisi olarak kariyerlerini sürdüren Melis Baloğlu ve Elif Tekcan, ‘pirina’ olarak adlandırılan zeytin posasından biyo-esaslı malzeme (vegan deri) üretti. Özellikle otomobillerin ve mobilyaların kaplamalarında kullanılabilecek, dayanıklı ve çevreci bir malzemeye imza atan ikili, İstanbul Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçıları Birliği’nin (İTHİB) düzenlediği, üniversite-sanayi iş birliğini önceleyen ‘Futuretex İstanbul’ adlı yarışmada Türkiye birincisi oldu.


Ev Mutfağı ‘Restoran Mutfağı’ Olacak
Ev Mutfağı ‘Restoran Mutfağı’ Olacak

İzmir Ekonomi Üniversitesi (İEÜ) mezunları Esra-Melis Sarıhan kardeşler, ev aşçıları ile yemek tutkunlarını ‘bir tıkla’ buluşturacak ‘Yedir’ isimli uygulamayı geliştirdi. İnternet üzerinden ya da akıllı telefona indirilerek kullanılabilecek ‘Yedir’e ücretsiz üye olan kişiler, birbirinden lezzetli ev yemeklerden sipariş edebilecek, canlarının çektiği yemeğin yapılmasını isteyebilecek. Yedir, kayıtlı kullanıcılarına aşçı olma fırsatı verirken, evinin mutfağını restoran mutfağına çevirerek gelir elde etmek isteyenlere de imkan sağlayacak. İEÜ Bilgisayar Mühendisliği Bölüm Başkanı Doç. Dr. Kaya Oğuz’un yazılımını gerçekleştirdiği uygulamanın ocak ayında kullanıma açılması hedefleniyor. Uygulama, şu anda ‘yedir.app’ adresinde ön kayıt alıyor.


Portekiz’in ‘İzmirli’ gözdesi
Portekiz’in ‘İzmirli’ gözdesi

İzmir Ekonomi Üniversitesi (İEÜ) Mimarlık Bölümü mezunu Bengisu Özpirinççi (32), doktora için gittiği Portekiz’de kendi markasını kurdu, genç yaşında birçok önemli projeye imza atarak ülkenin gözde mimarlarından biri oldu. Portekiz Mimarlar Odası’na kayıtlı ilk Türk olarak tarihe geçen Özpirinççi, Lizbon’daki tarihi binaların yeniden inşa edilmesinden büyük çaplı konut projelerine kadar çok sayıda çalışmada görev alarak Türkiye’yi başarıyla temsil etti. Kariyerinde ilerlerken Lizbon Teknik Üniversitesi İnşaat Bilimleri Fakültesi’nde doktora yapmayı da sürdüren Özpirinççi, Portekiz’deki başarısını Avrupa’nın diğer ülkelerine hızla yaymayı hedefliyor.


‘Uzayda yaşam’ ödül getirdi
‘Uzayda yaşam’ ödül getirdi

İzmirli tasarımcılar Erdem Batırbek ve Keremcan Kırılmaz, hayal gücü ve yaratıcılıklarını kullanarak gerçekleştirdikleri ‘uzayda yaşam alanı’ tasarımıyla Türkiye Ay Üsleri Ulusal Fikir Yarışması’nda birinci oldu. İzmir Ekonomi Üniversitesi (İEÜ) Endüstriyel Tasarım Bölümü mezunu Erdem Batırbek ve İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü (İYTE) Mimarlık mezunu Keremcan Kırılmaz, 2050 yılında uzayda nasıl bir yaşam merkezi kurulabileceğinden yola çıkarak geliştirdikleri özel tasarımlarla 25 bin liralık ödülün de sahibi oldu.


Örnek proje 12 bin gence ulaştı
Örnek proje 12 bin gence ulaştı

İzmir Ekonomi Üniversitesi’nde (İEÜ), kampüse yeni gelen öğrencilerin uyum sürecini hızlandırmak amacıyla 7 yıldır aralıksız sürdürülen ‘Mentorluk Projesi’ (Rehber Öğrenci) bu sene de hız kesmedi. Proje kapsamında ikinci, üçüncü ve dördüncü sınıfta okuyan İEÜ’lü gençler arasından 181 rehber öğrenci belirlendi. Mentor öğrenciler, 67’si yabancı olmak üzere bu yıl eğitime başlayan 2 bin 427 gençle eşleştirildi. Ege Bölgesi’nde ilk kez kendileri tarafından başlatılan projenin Türkiye’deki birçok üniversite tarafından rol model alındığını söyleyen İEÜ Mezunlarla İlişkiler Ofisi Koordinatörü Özge Kulaçoğlu, “Üniversitemize yeni başlayan gençlerimizin sosyal yönden gelişmelerini sağlayan, özgüvenlerini artıran örnek projemizle 2015 yılından bugüne kadar 12 bin öğrencimize ulaştık” dedi.


İzmir Ekonomi’den 'Çin'in devine’ transfer
İzmir Ekonomi’den 'Çin'in devine’ transfer

İzmir Ekonomi Üniversitesi (İEÜ) Meslek Yüksekokulu İş Sağlığı ve Güvenliği Programı mezunu Arda Sarıtaş, 4 yıl içinde kariyer basamaklarını hızla çıkarak İzmir’in önemli projelerinde çalıştı, son olarak Çin’in dünyaca ünlü Huawei firmasında üst düzey göreve seçildi. Göztepe Stadı ve Narlıdere metrosu gibi iki büyük projede iş güvenliği danışmanı olarak görev alan Sarıtaş, iş sağlığı ve güvenliği alanında Huawei markasının Ege Bölge Sorumlusu oldu. Babasının yönlendirmesiyle bu bölümü okuduğunu, mezun olduktan sonra da doğru bir karar verdiğini anladığını söyleyen Sarıtaş, “Şu anda 400’ü aşkın kişinin iş hayatındaki güvenliğini etkileyen, sorumluluğu yüksek bir alanda görev alıyorum. Konsantre ve kontrollü bir şekilde, en ufak ihmale göz yummadan hareket etmek durumundayım. İşimi seviyorum, insanların güvenliğini sağlamak beni mutlu ediyor” dedi.


Diplomayı alır almaz Katar’da işe girdi
Diplomayı alır almaz Katar’da işe girdi

İzmir Ekonomi Üniversitesi (İEÜ) Sivil Havacılık Kabin Hizmetleri Programı’ndan bu yıl mezun olan Yağmur Arslan (20), diplomasını alır almaz sektörün dünyaca ünlü markası Katar Havayolları’nda işe girdi. Çok iyi derecedeki İngilizcesi ve çevresiyle kurduğu etkili iletişimle fark yaratarak, İstanbul’da 3 gün süren mülakat sonucunda yüzlerce kişi arasından seçilen Arslan, 1 ay içinde Katar’ın başkenti Doha’ya yerleşerek çalışmaya başlayacak. Kabin memuru olarak dünyanın pek çok bölgesine uçacak olan Arslan, ülkemizi de bu alanda başarıyla temsil edecek.


‘Yeşil’ lojistik İngiltere’ye açıldı
‘Yeşil’ lojistik İngiltere’ye açıldı

İzmir Ekonomi Üniversitesi (İEÜ) Lojistik Yönetimi Bölümü’nden Doç. Dr. Işık Özge Yumurtacı Hüseyinoğlu ve 3 öğrencisi, daha az maliyetli ve çevreci bir tedarik zinciri oluşturmak isteyen firmalara rehber olacak çalışmaya imza attı. Karbon ayak izini azaltan ve ‘döngüsel sefer’ adlı yöntemle firmalara daha kısa sürede tedarik zincirini tamamlama fırsatı veren çalışma (öğrencilerin bitirme projesi), İngiltere merkezli ‘Uluslararası Gelişmekte Olan Piyasalar Dergisi’ne kabul edildi. İki yıllık değerlendirme süreci sonunda, dünya genelinde yayımlanmaya hak kazanan sayılı çalışmadan biri olan proje, özellikle uluslararası alanda faaliyet gösteren lojistik firmalarına büyük avantajlar sağlayacak.


Cam ve pirinçle ışık saçıyor
Cam ve pirinçle ışık saçıyor

İzmir Ekonomi Üniversitesi (İEÜ) İç Mimarlık ve Çevre Tasarımı Bölümü mezunu Sedef Şen (28), doğaya olan tutkusunu tasarıma taşıdı, cam ve pirinç kullanarak birbirinden şık aydınlatma ürünleri (aplik, abajur, masa lambası) geliştirmeye başladı. İtalya’da yüksek lisansını tamamladıktan sonra Türkiye’ye dönerek kendi markasını kuran, iç mekanlara yönelik özel ürünler tasarlayan Şen, hazırladığı bir objeyle de Milano Tasarım Haftası’nda (Isola Design District) ülkemizi temsil etti. 'Senstudio’ markasıyla koleksiyonunu her geçen gün geliştirerek ülkemizin yanı sıra yurt dışında da dikkat çeken çalışmalara imza atmak istediğini söyleyen Şen, “İnsanları heyecanlandıran, kendi ruhumu yansıtan fonksiyonel ve eğlenceli tasarımlar üretmeye devam edeceğim” dedi.


İngiltere'nin 'Elif' yarışı
İngiltere'nin 'Elif' yarışı

İzmir Ekonomi Üniversitesi (İEÜ) İşletme Fakültesi Ekonomi Bölümü’nü bu yıl ikincilikle bitiren Elif Larende (22), yüksek not ortalaması ve araştırmalarıyla İngilizlerin radarına girdi. İngiltere’deki 9 üniversiteden yüksek lisans için kabul almayı başaran Larende, tercihini dünyaca ünlü Sussex Üniversitesi’nden yana kullandı. İngiltere’de, burslu olarak ‘uluslararası iş ekonomisi’ alanında 1 yıl eğitim alacak olan Larende, “Şu anda hedeflediğim noktadayım. İngiltere’ye gitmek, benim için çok önemli bir fırsat. Amacım uluslararası şirketlerde üst düzey pozisyonlarda görev alarak ülkemizi yurt dışında başarıyla temsil etmek” dedi.

İzmir’in Karşıyaka ilçesinde yaşayan Elif Larende, bankacı olan anne ve babasının da etkisiyle küçük yaşlardan itibaren ekonomi ve matematiğe ilgi duymaya başladı. Bu ilgisini lise döneminde daha da geliştirerek kariyer hedefini bu yönde şekillendiren Larende, 2018 yılında yüzde 50 bursla İEÜ İşletme Fakültesi Ekonomi Bölümü’nü kazandı.