İzmir Ekonomi Üniversitesi’nden (İEÜ) mezun olduktan sonra yüksek lisans için gittiği İngiltere’de yaşamaya karar veren ve burada seyahat firması kuran Müge Güvensal, 12 ülkede gezdiği tüm yerleri, anılarını kitapta bir araya getirdi. Üniversitede, Avrupa ile ilgili başarılı çalışmalar yaptığını ve öğrendiği çift yabancı dilin kendisine yeni kapılar açtığını söyleyen Güvensal, İngiltere’de seyahat tutkusunu iş yaşamına taşıyarak hayatında bambaşka bir yol çizdiğini belirtti. Güvensal, “İngiltere’de turizmci olmayı seçtiğimde, çevremde şaşıran kişiler oldu. Biraz da yüreğimin sesini dinleyerek bu kararı aldım. Ülkemi, İngiltere’de başarıyla temsil ettim. Şimdiye dek 23 ülke gezdim. ‘Gezi Notları’ adıyla bu yıl çıkardığım kitabımda, 12 ülkedeki izlenimlerime yer verdim. Salgın nedeniyle ilk önce dijital olarak satışa çıkan kitabım yoğun ilgi görüyor” dedi.
New York’ta, QReal adında şirket kurarak “3 boyut ve artırılmış gerçeklik” teknolojisini; e-ticaret, moda ve yemek gibi farklı sektörlere uygulayan İzmirli girişimciler Alper Güler ve Caner Soyer, 5 yılda dünyaca ünlü 100 marka için proje geliştirdi, uluslararası şirketlerin yüzünü İzmir’e çevirmesini sağladı. Artırılmış gerçeklik ve sanal gerçeklik içeriklerinin geliştirilmesine yönelik yatırımlar yapan Amerika Birleşik Devletleri (ABD) merkezli Glimpse Group, Güler ve Soyer’in önderliğinde 10 kişilik ekip kurarak İzmir Bilimpark'ta Ar-Ge çalışmalarına başladı. Şimdiye dek Google, Sony ve Hyundai gibi birçok önemli marka ile çalışma fırsatı bulan Güler ve Soyer, “Ülkemizde yeni mezunlar için fırsat yaratmak, yeni başarı hikayelerinin yazılmasına katkı sağlamak istiyoruz” dedi.
Üniversiteden mezun olduktan sonra kendisine yapılan iş tekliflerini reddederek Amerika’da müzisyenlik yapan ağabeyinin yanına giden Dilara Aldemir (27), çalışma hayatına New York’ta garsonluk yaparak başladı, ardından İzmir’e dönerek işini kurdu. Çalıştığı dönemde kendini geliştiren, işin inceliklerini öğrenen İzmir Ekonomi Üniversitesi (İEÜ) mezunu Dilara Aldemir, yurt dışı merkezli “Good For You” markasının şubesini Alsancak’ta açtı. Gençliğinden itibaren kendi işine sahip olmanın hayalini kurduğunu söyleyen Aldemir, “Salgın döneminde kahveci açacağımı söylediğimde, ‘Pandemide iş kurmak çok riskli, sen şaşırdın mı?’ diyenler oldu. Ancak beklemenin bana zarar vereceğini düşünerek bir an önce işe başlamak istedim. Minik kahvecimde çok mutluyum, doğru karar verdiğimi düşünüyorum” diye konuştu.
İzmir Ekonomi Üniversitesi (İEÜ) Sinema ve Dijital Medya Bölümü mezunu Çağıl Saydam ve Begüm Aksoy, bu yıl 13’üncü kez gerçekleştirilen “Rofife Rotary Uluslararası Kısa Film Festivali”nde ödülleri topladı. Saydam, evde yalnız yaşayan bir kadının kendi kendine kurduğu diyalogları konu alan “61 Sokak No 4” isimli filmiyle deneysel kategoride ikincilik elde etti. Aksoy ise, “Basmane çukuru” olarak bilinen arazi üzerinden Basmane bölgesini anlattığı “Smirna’nın Çukuru” adlı çalışmasıyla belgesel kategorisinde ikinci oldu. Yüzlerce film arasından seçilerek ödülleri İzmir’e getiren Aksoy ve Saydam, “Ödül almak bir başarı ama bu başarıyı sürekli hale getirmeliyiz. Bunun için de daha çok çalışmamız, emek vermemiz gerektiğini biliyoruz. Yeni projeler için hazırlıklara başladık” dedi.
İzmir Ekonomi Üniversitesi (İEÜ) mezunları, akademik başarılarını iş yaşamına taşıyarak yurt dışındaki şirketlerin gözdesi oldu, kadınların her türlü zorluğun üstesinden geldiğini bir kez daha kanıtladı. İzmir’de başlayan başarı hikayelerini; Amerika, Avustralya, Norveç ve Kuveyt gibi farklı ülkelerde üst düzey görev alarak devam ettiren İEÜ mezunları, gençlerin de ilham ve enerji kaynağı oldu. Perakende, lojistik, denizcilik ve inşaat gibi farklı sektörlerde faaliyet gösteren Damla Eytemiz Gibson, Ece Sağlam, Hande Arı, Sinem Çelik ve Özgül Akcan, dünya genelindeki binlerce kişi arasından seçilerek Türk kadınını layıkıyla temsil etti.
İzmir Ekonomili moda tasarımcısı Dilara Karaca, pandemiyle birlikte doğal kumaşlardan üretilen, çok amaçlı kullanılan ve estetikten ziyade sağlığın ön plana alındığı giysilere olan yoğun talebi fırsata çevirerek kendi markasını yarattı. Terletmeyen, ekolojik ve geri dönüşüme uygun tasarımlara imza atarak “sağlıklı moda” dönemini başlatan Karaca, “in d’tales” adını verdiği markasının ürünlerini online satışa sundu. Paçaları çıkabilen şort, çift yönlü giyilebilen ve kolsuz da kullanılan ceket gibi birbirinden özel, fonksiyonel ürünler tasarlayan Karaca, “Çocukluğumdan beri tasarıma ilgi duyar, bir gün kendi markamı oluşturmanın hayalini kurardım. Pandeminin, bu hayalime engel olmasını istemedim ve kişilerin ihtiyaçlarını da dikkat alarak markamı hayata geçirdim. İlgiden çok memnunum” dedi.
İzmir Ekonomi Üniversitesi’nin (İEÜ) mezunları, kariyer yolcuklarındaki başarılarıyla Türkiye’yi gururlandırıyor. İEÜ İşletme Bölümü ve Lojistik Yönetimi Bölümü’nden çift anadal yaparak mezun olan Hande Arı, Uluslararası Genç Liderler ve Girişimciler Derneği İstanbul Şubesi (JCI-Junior Chamber International) tarafından Türkiye’nin 10 başarılı gencinden biri olarak gösterildi. ‘Kişisel başarı’ alanında ödüle layık görülen Arı, geçtiğimiz yıl da Norveç’te denizcilik sektöründe uluslararası başarı gösteren 40 yaş altı kadın profesyonellerin seçildiği “İzlenecek 10 başarılı kadın” listesinde yer almıştı.
İzmir Ekonomi Üniversitesi (İEÜ) Rektörü Prof. Dr. Murat Aşkar ile yüksek lisans öğrencisi Mert Kalaycı’nın topraksız tarımı geliştirmek amacıyla hayata geçirdiği “Smart Garden” isimli proje, Türkiye İş Bankası’nın düzenlediği Tarım Girişimciliği Yarışması’nda 400 proje arasından ikinci oldu. “Smart Garden” projesinde, yerli ve milli yazılımlar kullanılarak geliştirilen LED aydınlatma ve hidroponik bitki üniteleri sayesinde normale göre 3 kat fazla verim alındığına dikkat çeken Prof. Dr. Aşkar, “LED ışıklarını kullanarak şimdiye dek 96 farklı tür üzerinde tohumdan üretim çalışması yapıldı. Önümüzdeki dönemde, dünya genelinde susuzluk ve ekilebilir alanların tükenmesinin beklendiğini düşünürsek, proje sürdürülebilirlik için büyük önem taşıyor” dedi.
İzmir Ekonomi Üniversitesi (İEÜ) Elektrik-Elektronik Mühendisliği Bölümü mezunu Tuna Dabak, akademik başarısını yabancı dildeki yeteneğiyle birleştirdi, hem mühendis hem tercüman olarak 27 yaşına iki meslek sığdırdı. İstanbul’daki bir şirketin yazılım ve ürün geliştirme kısmında görevini sürdüren Dabak, iyi derecede İspanyolca ve Portekizce bilmesi sayesinde Beşiktaş ve Başakşehir spor kulüplerinin Portekiz takımlarıyla yaptığı Avrupa maçları kapsamında tercümanlık desteği sağladı. Çekimleri Dominik Adası’nda yapılan Survivor ekibinde de tercüman olarak yer alan Dabak, iki alanda da kendini kanıtlayarak kariyer basamaklarını hızla çıktı, örnek bir başarı hikayesi yazdı.
İzmir Ekonomi Üniversitesi (İEÜ) Fizyoterapi Programı mezunu Buse Deniz, bu yıl yaklaşık 389 bin kişinin dört yıllık bölümde okuma hakkı elde etmek amacıyla girdiği Dikey Geçiş Sınavı‘nda (DGS) Türkiye 93’üncüsü oldu. Lise döneminde ve üniversitenin ilk zamanlarında ders çalışmayı sevmediğini ancak akademisyenlerinin yönlendirmesiyle değişerek derslerine ağırlık verdiğini, kendisine bambaşka bir kariyer hedefi seçtiğini söyleyen Deniz, “Sınavda başarılı olacağımı biliyordum ama Türkiye derecesi elde etmem benim için ayrı bir mutluluk oldu. Heyecanlandım, uzun süre ekrana bakakaldım, hayatımın en sevinçli anlarından birini yaşadım” dedi.