İzmir Ekonomi Üniversitesi (İEÜ) Bilgisayar Mühendisliği Bölümü mezunu Melda Akın, dünyaca ünlü Forbes şirketi tarafından Orta Doğu’nun teknoloji alanındaki en başarılı 10 kadınından biri olarak gösterildi. Yapay zeka kullanarak optimizasyon, planlama ve tahminleme konularında hizmet sunan ‘D14.AI’ isimli şirketiyle başarıdan başarıya koşan, 20’yi aşkın ülkede faaliyetlerini sürdüren Akın, Türkiye’den listeye giren tek kişi oldu. Akın, henüz 9 yaşındayken babasının kendisine hediye ettiği bilgisayarın hayatını değiştirdiğini, çocuk yaşta bilgisayar mühendisi olmaya karar verdiğini söyledi. Şu anda Dubai’de yaşayan Akın, “Üniversitede okurken, otelde resepsiyonistlik yaptım, bir yazılım şirketinde çalıştım, öğrencilere ders de verdim. Kendimi her açıdan hayata hazırlamak için çabaladım. Zorlandığım olsa da tutkumdan, hayallerimden vazgeçmedim” dedi.
Çocukluktan itibaren bilgisayar ve teknolojiye ilgi duyan, henüz 12 yaşında kod yazacak kadar kendini geliştiren İzmirli Melda Akın (34), İEÜ Bilgisayar Mühendisliği Bölümü’nü 2005 yılında kazandı. Sevdiği, hayalini kurduğu bölümde okuma fırsatı yakalayan Akın, üniversitede yaptığı çalışmalar ve projelerle de dikkat çekerek normalden daha kısa bir sürede mezun olmayı başardı. Akın, diplomayı aldıktan sonra Belçika merkezli uluslararası bir firmada proje yöneticisi olarak çalışmaya başladı. İş hayatında da kariyer basamaklarını hızla çıkan Akın, birkaç yıl içinde firmada direktörlük görevine getirildi. Akın, bu sırada İEÜ’de, ‘Akıllı Mühendislik Sistemleri’ alanında yüksek lisans ve araştırma asistanlığı da yaptı.
ORTA DOĞU’DA ARANAN İSİM OLDU
Dünyaca ünlü şirketlerle çalışma fırsatı bulan, kendisini yurt dışında da tanıtan Akın, 2017 yılında kendi işini kurmaya karar vererek görevinden ayrıldı. ‘Numoit’ isimli şirketiyle dijital dönüşüm danışmanlığı üzerine faaliyet sürdüren Akın, sahip olduğu çevrenin de avantajıyla kısa sürede yurt dışına açıldı. İlk olarak Dubai’deki bir şirketle çalışma olanağı bulan Akın, kısa sürede ismini Orta Doğu’ya duyurarak büyük şirketlerin aradığı isim haline geldi. Şirketinin ismini ‘D14.AI’ olarak değiştiren ve optimizasyon, planlama ve tahminleme konularında dünyaca ünlü firmalara çözüm sunan Akın, Orta Doğu başta olmak üzere 20’yi aşkın ülkede önemli çalışmalar gerçekleştirdi. Yurt dışında ülkemizi başarıyla temsil eden Akın, Forbes’in 2021 yılı için açıkladığı listede, Orta Doğu’nun teknoloji alanında en başarılı 10 kadınından biri olarak seçildi.
FIRSAT OLARAK GÖRDÜM
Böylesine önemli bir başarıya ulaştığı için gurur ve mutluluk duyduğunu söyleyen Akın, “Babam, ‘Gelecekte teknoloji çok önem kazanacak. Şimdiden öğrenmelisin’ diyerek, henüz 9 yaşındayken bana bilgisayar aldı. O dönemler, evlerde çok fazla bilgisayar yoktu. Bu nedenle çok sevinmiştim. Babamın bu jestini, çok önemli bir fırsat olarak gördüm. Boş zamanlarımda kitap okuyor, paten sürüyor ve bilgisayarla zaman geçiriyordum. Zamanla bilgisayar benim için tutkuya dönüştü. Aslında çocukken mesleğimi seçmiş oldum. İzmir Ekonomi Üniversitesi, istediğim ve özellikle tercih ettiğim bir üniversiteydi. İyi ki de öyle olmuş. Henüz birinci sınıftayken bir yazılım şirketinde işe girdim. Yabancı dilimi geliştirmek için otelde resepsiyon görevlisi olarak da çalıştım. Üniversite eğitiminin yanı sıra, kendimi farklı alanlarda yetiştirmek için de çabaladım. Emeklerimin karşılığını çalışma hayatında aldım” dedi.
BAŞARI, SONU OLMAYAN BİR YOLCULUK
Akın, sözlerini şöyle sürdürdü: “Başarı, asla sonu olmayan bir yolculuk. Ben de bu bilinçle hareket ediyor, bulunduğum yeri yeterli görmeden sürekli daha iyiye odaklanıyorum. Şirketimi, çalışma anlayışımı, gelecek öngörülerimi güncelliyorum. Başarı için elbette istemek ve çalışmak lazım. Ama bundan da önemlisi asla vazgeçmemek. Öğrencilere tavsiyem, hayal kursunlar. Kendilerini gelecekte nerede görmek istediklerini, hangi mesleği yaparak mutlu olacaklarını düşünsünler. Tüm bunlara konsantre olduklarında, gözlerinde çok büyüttükleri sorunların, hayallerinin yanında küçük kaldığını görecekler.”