İzmir Ekonomi Üniversitesi (İEÜ) mezunu Tolga Varol, yüksek lisans için gittiği yurt dışında, sürücü hatalarından kaynaklanan trafik kazalarını azaltacak ‘Yol arkadaşı’ (DriveTrust) adlı yapay zeka kamerası geliştirdi. Alman arkadaşı Roman Prytkov’ın desteğiyle araç içini ve yolu anlık görüntüleyerek analiz eden, şoförün yüz mimiklerindeki değişimden yorgunluk seviyesini tespit eden özel cihaz hazırlayan Varol, Avrupa Birliği’nden (AB) 18 milyon lira destek aldı. Projenin uygulanması için ünlü otomobil markalarının yer aldığı konsorsiyum oluştuğunu söyleyen Varol, Avrupa’daki bir milli demiryolu şirketiyle de anlaştıklarını belirtti. Fransa’da yaşayan Varol, “Dünya genelindeki trafik kazalarının yüzde 95’i sürücü hatalarından kaynaklanıyor. Amacımız, trafiği herkes için daha güvenli bir hale getirmek” diye konuştu.
Henüz 8 yaşında konuşma bozukluğu başlayan ve tüm girişimlerine rağmen sorunu çözülemeyen İzmir Ekonomi Üniversiteli (İEÜ) Birtan Demirel, zorluklar karşısında pes etmedi, dünyaca ünlü Oxford Üniversitesi’ne uzanan başarı öyküsüne imza attı. Ortaokul ve lisede, bildiği soruyu yanıtlamak için parmak kaldırmaya bile çekinen Demirel, azmin elinden hiçbir şeyin kurtulamayacağını kanıtlayarak deneysel psikoloji departmanında doktora yapmak için bu yıl Oxford’a kabul alan tek Türk oldu.
İzmir Ekonomi Üniversitesi (İEÜ) mezunları Anıl-Öykü Koman kardeşler ve Çağlar Karapınar, Uzak Doğu’da ‘sağlık iksiri’ olarak adlandırılan 2 bin 500 yıllık Kombucha içeceğinden marka yarattı. İş yaşamını sürdürdüğü İsveç’te tadına baktığı Kombucha’yı çok beğenen Öykü Koman’ın teklifiyle harekete geçen İEÜ’lü ekip, ortak şirket kurarak ‘Potto Kombucha’ markasıyla internet üzerinden Türkiye’nin dört bir yanına satış yapmaya başladı.
İzmir Ekonomi Üniversitesi’nin (İEÜ), kampüse yeni gelen öğrencilerin uyum sürecini hızlandırmak amacıyla 6 yıldır aralıksız sürdürdüğü ‘Mentorluk Projesi’ (Rehber Öğrenci) bu sene de hız kesmedi. Öğrencilerin sosyal yönden kendilerini geliştirmelerine de büyük katkı sağlayan proje kapsamında, üçüncü ve dördüncü sınıfta okuyan İEÜ’lü gençler arasından 130 rehber öğrenci belirlendi. Mentor öğrenciler, 73’ü yabancı olmak üzere bu yıl eğitime başlayan bin 750 genç ile eşleştirildi. Öğrenciler, salgın nedeniyle görüşmeye ilk olarak çevrim içi platformda başladı.
İzmir Ekonomi Üniversitesi (İEÜ) İşletme Fakültesi’nden mezun olan 4 genç, kısa zamanda başarı basamaklarını hızla çıkarak finansal denetim alanında dünyanın en büyük 4 şirketine transfer oldu. Uluslararası alanda ‘Big Four’ (Büyük Dörtlü) olarak adlandırılan ‘EY’, ‘PwC’, ‘KPMG’ ve ‘Deloitte’ isimli şirketlerin İstanbul ve İzmir’deki ofislerinde görev alan İEÜ’lü isimlerin en büyük hedefi, başarılarını yurt dışına taşımak.
İzmir Ekonomi Üniversitesi (İEÜ) mezunu Esra ve Melis Sarıhan, baskasindarama.com adlı e-ticaret girişimiyle üst üste 3’üncü kez uluslararası ödüle layık görüldü. Amerika Birleşik Devletleri (ABD) merkezli Stevie Uluslararası İş Ödülleri’nde (Stevie International Business Awards) bronz ödülünü almayı başaran Sarıhan kardeşler, ulaşılması zor bir başarıya imza attı.
İzmir Ekonomi Üniversitesi (İEÜ) mezunları Beste Demircan ve Alp Buğra Nazar, hazırladıkları yaşam alanı projeleriyle İzmir Serbest Mimarlar Derneği’nin düzenlediği ‘Merhaba-Öğrenci Bitirme Projeleri’ adlı yarışmada ödüle layık görüldü. Çevreci, estetik ve engelli dostu projeler tasarlayarak ‘sergileme ödülünü’ almayı başaran ‘Kentsel Implant’ ile ‘Yaratıcı ve Birlikte Yaşam’ isimli projeler, önümüzdeki süreçte düzenlenecek çeşitli etkinliklerde İzmirliler ile paylaşılacak.
İzmir’de yaşayan iki çocuk annesi Bilge Türköz (39), ‘Bu yaştan sonra okuyamazsın, maceraya atılma okulu bitiremezsin’ diyenlere kulak asmayarak çocukluk hayalinin peşinden gitti, İzmir Ekonomi Üniversitesi’nden (İEÜ) birincilikle mezun oldu.
İzmir Ekonomi Üniversitesi (İEÜ) Bilgisayar Mühendisliği Bölümü mezunu Melda Akın, dünyaca ünlü Forbes şirketi tarafından Orta Doğu’nun teknoloji alanındaki en başarılı 10 kadınından biri olarak gösterildi.
İzmir Ekonomi Üniversitesi (İEÜ) Genetik ve Biyomühendislik Bölümü’nden bu yıl mezun olan Arda Kıpçak, Amerika Birleşik Devletleri’ndeki (ABD) dünyaca ünlü Virginia Üniversitesi’ne yüzde 100 burslu kabul edildi. ‘Sistemsel ve Davranışsal Sinir Bilim’ alanında 5 yıl doktora eğitimi görecek Kıpçak, farklı ülkelerden 400 başarılı öğrenci arasında yapılan inceleme neticesinde ABD’ye gitmeye hak kazanan 7 kişiden biri oldu. Kıpçak, beyin içerisinde öğrenme ve hafıza sürecinin nasıl işlediği, bu süreçte yaşanan aksaklıkların hangi hastalıklara neden olabileceği üzerinde çalışacak. Kıpçak, yapacağı araştırmalarda görsel öğrenme bozuklukları, otizm spektrum bozukluğu ve şizofreni gibi nörolojik hastalıkların teşhis ve tedavisinde yeni yollar bulunması için umut olmaya çalışacak. Kıpçak’ın ABD’deki yaşam masrafları da Virginia Üniversitesi tarafından karşılanacak.