İzmir Ekonomi Üniversitesi (İEÜ) mezunları Beste Demircan ve Alp Buğra Nazar, hazırladıkları yaşam alanı projeleriyle İzmir Serbest Mimarlar Derneği’nin düzenlediği ‘Merhaba-Öğrenci Bitirme Projeleri’ adlı yarışmada ödüle layık görüldü. Çevreci, estetik ve engelli dostu projeler tasarlayarak ‘sergileme ödülünü’ almayı başaran ‘Kentsel Implant’ ile ‘Yaratıcı ve Birlikte Yaşam’ isimli projeler, önümüzdeki süreçte düzenlenecek çeşitli etkinliklerde İzmirliler ile paylaşılacak.
İzmir Serbest Mimarlar Derneği’nin, mimarlık öğrencilerinin hazırladığı en iyi üniversite bitirme projelerini seçmek ve gençleri bu alanda çalışma yapmaya teşvik etmek amacıyla gerçekleştirdiği yarışmada, 2020 ve 2021 yılına ilişkin değerlendirme yapıldı. Yarışmaya, iki yıl için toplamda 70’e yakın proje katıldı.
‘YARATICI VE BİRLİKTE YAŞAM’ PROJESİ
İEÜ İçmimarlık ve Çevre Tasarımı Bölümü mezunu olan, Mimarlık Bölümü’nde de çift anadal yapan Beste Demircan (24), ‘Yaratıcı ve Birlikte Yaşam’ adlı yaşam kompleksi tasarımıyla ödüle layık görüldü. Sanat eserlerinin üretildiği ve sergilendiği, sosyal yaşam alanlarının olduğu, engellilerin tüm imkanlardan kolayca yararlanabileceği bir proje hazırlayan Demircan, jürinin dikkatini çekmeyi başardı.
‘KENTSEL IMPLANT’ BEĞENİ TOPLADI
İEÜ Mimarlık Bölümü’nden geçtiğimiz yıl mezun olan Alp Buğra Nazar (25) ise, ‘Kentsel Implant’ adlı projesinde, Bornova’daki Bölge metro durağının yanındaki alana yoğunlaştı. Tarımsal üretim ve Ar-Ge çalışmaların yapılacağı, kent ile kırsal yaşamın birlikte yürütüleceği bir alan ve yapı tasarlayan Nazar, çalışmasıyla fark yarattı. Nazar, 2020 yılı için yapılan değerlendirme neticesinde ödül almayı başardı.
ENGELLİLERE YÖNELİK FARKINDALIĞI AMAÇLADIM
Proje için bir dönem boyunca çalıştığını söyleyen Beste Demircan, “Hazırladığım projede, özellikle engellilere yönelik bir farkındalık oluşturmayı amaçladım. Projenin tüm ayrıntılarını da engellilerin gözünden bakarak oluşturmaya çalıştım. Yaya yollarından, yerlerdeki kabartmalara kadar projede neler olması gerektiğini aktardım. Hazırladığım projedeki detaylar, İzmir’in birçok noktasında kolaylıkla uygulanabilir. Resim ve heykel gibi sanatsal çalışmalar yapmak isteyenlere de, gün içinde dinlenmek isteyen kullanıcılara da hitap eden bir tasarım gerçekleştirmeye çalıştım. Ödül aldığım için mutluyum” dedi.
KENT BOŞLUĞU ORTADAN KALKACAK
Projesinin detaylarına ilişkin bilgi veren Alp Buğra Nazar ise, “İzmir’de, Ankara Caddesi ve Bölge Metro İstasyonu arasında tanımsız, atıl bir kent boşluğu mevcut. Boşluğun üzerindeki bağlantı köprüsü, yakın çevredeki en yoğun geçiş noktası olması nedeniyle değerli. Projede, alternatif seçeneklerle köprü üzerindeki hızlı sirkülasyonu yavaşlatmayı amaçladım. Aynı zamanda, konut ve endüstriyel/ticari bölgelerin tam ortasında birleştirici bir yapı, merkez inşa etmeyi planladım. Bu merkezde tarımsal üretimden Ar-Ge faaliyetlerine kadar birçok çalışmanın yapılabileceğini düşündüm. Bölgede, İzmirlilerin gün içinde keyifli zaman geçireceği bir alan oluşturmayı, aynı zamanda ekonominin de kalbinin attığı bir merkez kurmayı amaçladım. Proje, çevresel ve sosyal sorunlara karşın gıda zincirini kısaltıp güçlendirmeyi, üretim ağını geliştirmeyi, toplumun çevresel ve sosyal gereksinimlerine yönelik yaratıcı yöntemlerin ortaya çıkmasını hedefliyor” diye konuştu.