İzmir Ekonomi Üniversitesi (İEÜ) mezunları Anıl-Öykü Koman kardeşler ve Çağlar Karapınar, Uzak Doğu’da ‘sağlık iksiri’ olarak adlandırılan 2 bin 500 yıllık Kombucha içeceğinden marka yarattı. İş yaşamını sürdürdüğü İsveç’te tadına baktığı Kombucha’yı çok beğenen Öykü Koman’ın teklifiyle harekete geçen İEÜ’lü ekip, ortak şirket kurarak ‘Potto Kombucha’ markasıyla internet üzerinden Türkiye’nin dört bir yanına satış yapmaya başladı.
İEÜ Halkla İlişkiler ve Reklamcılık Bölümü’nde eğitim alan Öykü Koman (31), üniversiteyi bitirdikten sonra yurt dışına açılmaya karar vererek İsveç’in yolunu tuttu. Genç yaşında kendini kanıtlayarak birçok başarıya ulaşan Koman, ünlü bir e-ticaret markasında reklam ve kampanya uzmanı oldu. 2016 yılından bu yana İsveç’te yaşamını sürdüren Koman, bu esnada yeşil ya da siyah çayın, şeker ve scoby adı verilen bir bakteri ve maya kolonisi ile doğal fermentasyonu sayesinde elde edilen Kombucha içeceği ile tanıştı.
BAĞIŞIKLIĞI GÜÇLENDİRİYOR
Pandemi sürecinde, bağışıklık sistemini güçlendirdiği ve vücut enerjisini de artırdığı belirtilen 2 bin 500 yıllık Uzak Doğu içeceğini sıklıkla tüketen Koman, Kombucha’yı Türkiye’de de satışa sunmaya karar verdi. Öykü Koman, İEÜ İşletme Bölümü’nü 2010 yılında bitiren ağabeyi Anıl Koman (35) ve arkadaşı Çağlar Karapınar (34) ile fikrini paylaştı. İngiltere’de yaşamını sürdüren ve kitUP Mobil Uygulaması kurucusu olan Anıl Koman ile İstanbul’da kendi şirketini oluşturarak farklı sektörlerde ihracat ve yurt içi satış yönetimi yapan Çağlar Karapınar da teklife olumlu yaklaştı. Şirket kuran ekip, www.pottokombucha.com adresi üzerinden online olarak Kombucha’yı Türk kullanıcılara sundu.
YÜZDE 100 DOĞAL
Pandemi sürecinde insanların sağlıklı yaşama odaklandığını, sağlıklı yiyecek ve içecek tüketme alışkanlığının arttığını söyleyen Öykü Koman, “Kombucha’yı İsveç’te uzun süredir tüketip birçok faydasını gördüm. Vücudumu rahatlattı, enerjimi artırdı ve metabolizmamı hızlandırdı. Güçlü bir antioksidan kaynağı, vitamin deposu olarak da biliniyor. Bir marka oluşturup bu içeceği Türkiye’ye geneline rahatlıkla ulaştırabileceğimizi düşündük ve bunu da başardık. Üretim yerimiz İstanbul’da. Web sitesi üzerinden tüm Türkiye’ye online satış yapmanın yanı sıra, anlaşma sağladığımız kafe, restoran ve otellerle de iş birliği yaparak büyümeyi sürdürüyoruz. Ürünlerimiz tamamen doğal ve Türkiye’de üretiliyor. Satış kısmını Çağlar, finans kısmını Anıl yönetiyor. Marka yönetimini ise ben yapıyorum” dedi.
KOMBUCHA NEDİR?
2 bin 500 yıl önce Uzak Doğu'da yapılmaya başlanan ve oradan tüm dünyaya yayılan Kombu çayı, yararlı bakteri ve mayalardan oluşan sağlık iksiri olarak adlandırılmaktadır. Kombucha, probiyotik ve prebiyotik bir içecektir. Mide ve bağırsak florasını dengeler ve düzenler. Yağ yakımını ve metabolizmayı hızlandırır, bağışıklık sistemini destekler ve B vitamini açısından içeriği yüksektir. Antioksidan kaynağıdır.