İzmir Ekonomi Üniversitesi (İEÜ) İletişim Fakültesi Sinema ve Dijital Medya Bölümü 4. sınıf öğrencisi Ecem Çelik, Suriye’deki savaştan kaçarak Türkiye'ye sığınan küçük bir kızın hikâyesini anlattığı kısa filmiyle Hindistan ve Slovakya’da yapılan festivallerden ödülleri İzmir’e taşıdı.
Türkiye’nin ve dünyanın yaşadığı göç gerçeğine “Ukde” adlı kısa filmiyle dikkat çeken Çelik, Hindistan’daki White Unicorn Uluslararası Film Festivali’nde “ilk kez film yapan yönetmen”, Slovakya Kosice Uluslararası Film Festivali’nde de “en iyi kısa film”, “en iyi kısa öğrenci filmi”, “en iyi tanıtım videosu”, “en iyi kısa film yönetmeni” ödüllerini kazandı. Ulusal ve uluslararası 14 festivalde de filmi seçkiye alınan Çelik’e başarıları için İEÜ Rektörü Prof. Dr. Murat Aşkar, İEÜ İletişim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ebru Uzunoğlu ile plaket verdi.
İEÜ Rektörü Prof. Dr. Murat Aşkar, öğrencilerin başarılarından gurur duyduklarını belirterek, “Ülkemizin ve dünyanın bir gerçeği olan göçmen sorununa öğrencimiz kısa filmiyle dikkatleri çekti. Bu gerçekliğe de festivallerde kayıtsız kalınmıyor ve ödüller kazanıyor. Öğrencimizin başarısından gurur duyuyoruz” dedi.
‘Suriyelilerin yaşadıkları yok sayılmamalı’
İEÜ İletişim Fakültesi Sinema ve Dijital Medya Bölümü 4. Sınıf Öğrencisi Ecem Çelik de, Suriyelilerin en çok tercih ettiğini kentler arasında İzmir’in yer aldığını, Suriyelilerin yaşadıklarının yok sayılmaması gerektiğini vurguladı. Filmiyle 2020 yılını sonuna dek festivallerde yer almayı amaçladığını belirterek, “Suriyelilerin en çok yerleştiği yerlerden biri olan İzmir’de yaşıyorum. Suriyelilere karşı önyargılı ve öfkeli, onları savaştan kaçan masum insanlar olarak değil fırsatçı olarak görülebiliyor. Projemde bir göçmen sorunundan bahsetmeye yönelmem Suriyelilerden gerçek hikâyelerini duymamla başladı. Suriyeliler sahip oldukları her şeyi kaybettiler. Suriyelilerin yaşadıklarını yok saymamalıyız” dedi.
Senaryosunu yazarken yalnız yaşayan bir kadının kendi geçmişinden izler taşıyan küçük Suriyeli bir kızla karşılaşmasını anlattığını aktaran Çelik, şunları söyledi:
“Filmde oynayan küçük kız ananemin kiracısı olan Suriyile ailenin küçük kızı. Bu filmi çekerken en çok dikkat ettiğim şey Suriyelileri aciz ve düşkün göstermemekti. O yüzden onların yaşadıklarına rağmen hayata tutunma azmini, yaşamı sevmelerini yansıtmaya çalıştım. Filmin sanat yönetiminde kullandığım renklerle bu etkiyi desteklemek istedim. Müziği de bu yüzden dramatik bir etki yaratmayacak bir tarzda yapmaya çalıştım. Filmimin çeşitli festivallerden ödül kazanmasından onur duydum. Mezun olduktan sonra da filmler çekmeye devam etmek istiyorum.”