İzmir Ekonomi Üniversitesi (İEÜ) mezunu Kubilay Yılmazer ve üçüncü sınıf öğrencisi Mert Güvel ile Katip Çelebi Üniversitesi’nde okuyan Oğuz Gökkaya, akıllı telefonlarda kullanılmak üzere yapay zekayla arkadaşlık eşleşmesi yapan bir program geliştirerek, dünyaya açıldı. Hayata geçirdikleri program ile İzmir’deki proje yarışmasında birinci olan gençler, 11-15 Kasım tarihleri arasında Estonya’da yapılacak Girişimcilik Fuarı’na davet edildi. 75 ülkeden yüzlerce katılımcının yer alacağı fuarın kendileri için çok önemli olduğunu söyleyen gençler, “Yapay zeka yardımıyla insanların karakter analizlerini yapan programın eşdeğeri yok. Bu nedenle girişimcilerin ilgisini çekeceğini düşünüyoruz” dedi.
İEÜ Endüstri Mühendisliği’nden bu yıl mezun olan Kubilay Yılmazer, İEÜ Meslek Yüksekokulu Grafik Tasarım Bölümü’nden Dikey Geçiş Sınavı (DGS) ile Görsel İletişim Tasarımı Bölümü’ne geçen Mert Güvel ve Katip Çelebi Üniversitesi Elektrik Elektronik Mühendisliği Bölümü öğrencisi Oğuz Gökkaya, yaklaşık 1 yıl önce bir araya geldi. Okul dışındaki arkadaşlıklarını proje ortaklığına çeviren üç genç, akıllı telefonlarda kullanılacak program hazırlamak için çalışmalara başladı.
32 SORUDAN OLUŞAN TEST
Okul dışındaki zamanlarda sürekli birlikte olan gençler, 6 aylık çalışma neticesinde sadece fiziksel beğeniyi değil, insanların karakteristik özelliklerini temel alan bir arkadaşlık eşleşme programı hayata geçirdi. Program, akıllı telefona indirildiğinde, 32 sorudan oluşan bir testle karşılaşılıyor. Bu test sonucunda kişinin yaşam tarzı, hayat görüşü ve hobileriyle ilgili temel bilgiler alınıyor. Son olarak da yapay zeka yardımıyla, programa dahil olan kişilerin temel özellikleri üzerinden eşleşme oluyor. İEÜ Meslek Yüksekokulu Müdürü Öğr. Gör. Burçin Önder’in desteğiyle yatırımcılarla tanışan ve dünyaya açılma fırsatı yakalayan gençler, Estonya’daki fuara katılacak olmanın heyecanını yaşıyor.
“GİRİŞİMCİ OLMANIN HAYALİNİ KURARDIK”
Programı hayata geçiren ekipte yer alan Kubilay Yılmazer, Estonya’daki fuarda girişimcilerin dikkatini çekmeyi başaracaklarını dile getirdi. Yılmazer, “Bizim programımız, sadece fiziki beğeniye dayalı bir arkadaş bulma programı olarak değerlendirilmemeli. Yapay zeka ile insanların temel özellikleri üzerinden eşleşme yapılan bir program hazırladık. Şu anda, bu kadar detaylı ve herkesin rahatlıkla kullanacağı bir program bulunmuyor. Bu anlamda programın eşdeğerinin olmadığını söyleyebilirim. Üçümüz de çocukluğumuzdan beri girişimci olmanın hayalini kurardık. ‘Aitopia’ isimli bir şirket kurduk ve kısa sürede ciddi yol aldık. Estonya’daki fuarın bizim için çok önemli olduğunun farkındayız. Fuar, hedeflerimize ulaşmak için yolumuzu açacak” dedi.
“FUAR, YENİ FIRSATLAR YARATACAK”
İEÜ Meslek Yüksekokulu Müdürü Öğr. Gör. Burçin Önder ise, öğrencilerin başarısının kendilerini gururlandırdığını söyleyerek, “Kubilay, Mert ve Oğuz’un, programı hayata geçirmek için çok çaba harcadığını biliyorum. İzmir’deki proje yarışmasında birinci olarak kendilerini ispat ettiler. İnanıyorum ki, gelecekte daha iyi yerlere gelecekler. Estonya’daki fuara katılmaları için kendilerine destek oldum. Bu fuar, gençlerimizin yeni fırsatlar yakalaması için büyük bir fırsat” diye konuştu.