Uykusuzluk, baş ağrısından reflüye, diyabetten obeziteye, kalp hastalığından depresyona kadar pek çok sorunu beraberinde getiriyor. İzmir Ekonomi Üniversitesi (İEÜ) İzmir Bilimpark bünyesindeki ARTSYS Firması tarafından yazılımı ve donanımı yapılan “Akıllı Uyku Takip Sistemi”yle uyku düzenini etkileyen sıcaklık, ses ve ışık faktörü kontrol ediliyor. Uyku halindeyken yatağa bağlanan sensörler sayesinde elde edilen veriler, wi-fi özelliğiyle akıllı telefonlara aktarılıyor. Böylece uyku sırasında dış etkenlere bağlı yaşanan sıkıntılar belirleniyor ve en aza indiriliyor.
Sistemin oluşturulmasında yer alan İzmir Ekonomi Üniversitesi Elektrik – Elektronik Mühendisliği Bölümü Mezunu Burak Çiçeksoy, sensörlerin uykuyu etkileyen sıcaklık, ses ve ışığı ölçümlediğini belirterek, şunları söyledi:
“Sağlıklı insanların çoğu her gece 7 ila 9 saat uykuya ihtiyaç duyar. Uyku ortamının fiziksel şartları uykunun verimliliğini etkiler. Uykusuz kaldığınızda sersemlik, yorgunluk, gerginlik, sinirlilik ve dikkat dağınıklığı ile boğuşursunuz. Yaptığımız sistemde özellikle dış etkenlere bağlı uyku kalitesini ölçüyoruz. Sıcaklık, ses, ışık faktörlerini değerlendirmeye alan bir sistem oluşturduk. Sistem içinde ölçüm yapan kart ayrıca wi-fi özelliğine sahip ve evin internetine bağlanıyor. Veriler işlenerek evin interneti üzerinden veri tabanına aktarılıyor. Kişi bu verileri dilediği zaman günlük olarak tekrar gözlemleyebiliyor ve uyku kalitesindeki değişimi takip edebiliyor. Telefona anlık olarak ışık, ses ve sıcaklık verileri gönderiliyor. Uyku düzeniniz tablolar halinde telefona aktarılıyor. Bu durumda kişi farkında olmadığı dış etkenlere yönelik önemler alabilecek hale geliyor.”
Kalp ritminin de yatağa takılan bir sensör aracılığıyla ölçüldüğünü aktaran Çiçeksoy, ayrıca donanımda bulunan hoparlörle uyandırma alarmının da kullanılabildiğini kaydetti.