İzmir’in üyesi olduğu Dünya Gurme Şehirler Birliği (Reseau Delice) Montreal kentinin 375. kuruluş yıldönümünü dünyanın farklı lezzetleriyle kutlayacak. 25 Şubat’ta başlayacak kutlamalarda, Ege’nin eşsiz lezzetleri İzmir Ekonomi Üniversitesi Mutfak Sanatları ve Yönetimi Bölümü’nce tanıtılacak.
2015 yılında İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu ile İzmir Ticaret Odası (İTO) Yönetim Kurulu Başkanı ve İzmir Ekonomi Üniversitesi (İEÜ) Mütevelli Heyet Başkanı Ekrem Demirtaş’ın, Lyon Kenti’nde bulunan Delice Ağı’nın toplantısına katılarak kentin birliğe üye olmasını sağlamasının ardından İzmir’in lezzetleri dünyaya yayılmaya devam ediyor. Yarattığı restoran markası ve sıra dışı menüleriyle dikkat çeken İEÜ Mezunu, Şef Kemal Demirasal yönetiminde yapılacak yerel lezzetler, Meksiko’dan Güney Afrika’ya dek farklı kentlerden gelen 50 şefin yer aldığı Montreal’in kuruluş yıldönümünde sunulacak.
‘Ege restoranları ile dünya lezzetlenecek’
İEÜ Mütevelli Heyet Başkanı Ekrem Demirtaş, Ege’yi gastronomisiyle dünyaya açmak için uğraş verdiklerini, farklı ülkelerde Ege restoranları oluşturmayı hedeflediklerini kaydetti. Başkan Demirtaş, “Dünyada, Çin ve İtalyan restoranları varken neden Ege restoranı olmasın. Anadolu’ya yerleşene kadar Avrupa’dan, Ortadoğu’dan, Asya’dan da yemek kültürüne ait değerleri, lezzetleri beraberimizde getirdik. Bunların hepsi birleşerek eşsiz mutfak kültürümüzü oluşturuyor. Bu eşsiz mutfak kültürümüzü dünyaya yayacağız” dedi.
‘Oryantalistlikten Alakarta geçiş’
Türk ve Anadolu mutfağına karşı oryantalist bir bakış olduğuna dikkat çeken Şef Kemal Demirasal ise, Alakart mutfak anlayışını daha yeni özümseyen bir toplum olduğumuzu söyledi. Şef Demirasal, “Bizde her şey ortaya gelir, herkes her şeyden birlikte yer. Bu çok güzel bir şey fakat dünyanın diğer yerlerinde yemeklerin kişiye servis edildiğini görüyorsunuz. O noktada oryantalizmden kurtulup, kişiye servis yapılan anlayışın içine bu ruhu uyarlamak gerekiyor. Her şeyi küresel dünyadaki insanın anlayabileceği çağdaş bir hale getirmeye çalışıyoruz” diye konuştu. Demirasal, Montreal Menüsü’nde karnabahar çorbası, sütte balık ve kuzu tandır sunacak. Keçi sütlü sütlaç tatlısıyla final sunumunu tamamlayacak.