İzmir Ekonomi Üniversitesi (İEÜ) mezunları, iş yaşamında akademik ve pratik bilgileri harmanlamanın başarısını yaşıyor. İEÜ İşletme Bölümü Muhasebe ve Denetim Opsiyon Programı Mezunu Hazar Zorluer, öğrenciyken başladığı kafes ve yumurta üretiminde, Azerbaycan’da 10 milyon dolarlık yatırıma ulaştı. Geçen yıl 3 buçuk milyon liralık ciro yapan Zorluer, adını dünyanın en zorlu ülkelerine kafes ve yumurta ihraç ederek duyururken, bugün iç savaşın gölgesindeki Suriye’ye 150 bin civciv gönderdi. Zorluer, İran, Irak, Makedonya, Gürcistan, Tanzaya gibi ülkelere de ürünlerini ihraç ediyor.
Azerbeycan’a her hafta bir tır kümes ihraç ettiğini belirten Zorluer, hedefini “Türkiye’de sektör liderliği, uluslararası pazarda da Türkiye’nin adını güçlü kılmak” şeklinde belirlediğini kaydetti. Hazar Zorluer, bugünkü başarısını çocukluğundan bu yana sektörün içinde olmasının yanı sıra İzmir Ekonomi Üniversitesi diplomasının kendisine kazandırdıklarına bağladı. Genç girişimci, Azerbaycanlı yatırımcıları hazırladığı fizibilite raporuyla ikna ettiğini, bunda İEÜ’de aldığı eğitimin çok yararını gördüğünü vurguladı.
Azerbaycan’da genç yaşta ortaklık
Azerbaycanlı işadamları ile el sıkışmalarının kendisi için de sürpriz gelişmelerle oluştuğuna dikkat çeken Zorluer, şöyle konuştu:
“Azerbaycanlı Ata Holding yetkilileri, ülkelerinde tavuk kümesi ve yumurta üretimi üzerine yatırım yapmak için Türkiye’deki sistemleri araştırıyorlardı. Onlara, İEÜ’de aldığım eğitim sonucu kusursuz bir fizibilite raporu hazırladım. Raporumda bir üretim tesisinde neler olması gerektiğinden gelir gider yapısına, tablolara dek 2023 yılı sonuçlarını da ortaya koyan, hafta hafta üretimi içeren ayrıntıya yer verdim. Raporum çok beğenildi ve Azerbeycan’a Ar-ge çalışmalarımız sonucu bütün sorunları giderilmiş, mükemmele ulaşmış kafeslerimin satışına başladım. Ata Holding, daha sonra kurdukları Şemkir Kuşçuluk Fabrikası’nda beni ortak olarak görmek istedi. Bugün Azerbaycan’da üretim yapan tavuk çiftliğinin ortağıyım. Aynı zamanda bu fabrika için bütün malzemeler, kümesler, civcivler Türkiye’deki şirketim tarafından temin ediliyor” dedi.
“Talepler Artarak Geliyor”
Azerbaycan’a her hafta kümes malzemesi yüklü tır gittiğine ve bugün 500 bin tavuk kapasitesine ulaştıklarına değinen Zorluer, başarılı olunca Gürcistan, Irak ve İran, Nijerya, Tanzanya’dan da kafes, civciv talebinin geldiğini, geçen hafta iç savaşın yaşandığı Suriye’ye 150 bin civciv yolladığını söyledi. Zorluer, “İzmir Ekonomi Üniversitesi’nde okurken aklımda hep ‘işlerimizi nasıl ileri götürürüm’ sorusu vardı. Öğretim üyelerimiz bana atılımcılığı, korkmamak gerektiğini, girişimciliği öğretti. Üniversitemin bana kattığı karakterle bu adımları attım, gerisi de çorap söküğü gibi geldi” dedi.
En iyi kafesi üretmek için çok çalıştığını ve en iyisini ortaya çıkarmaya çalıştığını bildiren İEÜ Mezunu, genç girişimci, kafes ihracatı yaptığı ülkelere canlı hayvan da satmaya başladığını söyledi. “Bayrağımı farklı ülkelerde dalgalandırıyorum” diyen Zorluer, “Bu kadar eğitim aldım, beni yetiştirenler benden başarı bekliyor. Kendime hep ‘nasıl daha başarılı olurum’ diye sordum. Planlama yapmayı öğrendim. Hep sahadaydım, İzmir Ekonomi Üniversitesi’nde de işimi nasıl yapmam gerektiğini öğrendim. Bugün işimin gereğini yerine getiriyorum” dedi.