Çalışan anneler, bebekleri beslenirken gözleri arkada kalmayacak. İzmir Ekonomi Üniversitesi Güzel Sanatlar ve Tasarım Fakültesi Endüstriyel Tasarım Bölümü Mezunu Başak Yunatcı, iş saatleri içinde bebeklerini emziremedikleri için sütlerini sağıp dondurucuda saklayan anneler için “Sentiva - Anne Sütü Isıtıcısı” geliştirdi. Yunatcı, seri üretime geçmek için sektörün ilgisini bekliyor.
Çalışan annelerin işini kolaylaştırmak, bebeklere besin değeri yüksek anne sütü sağlamak için Sentiva adını verdiği ürünü geliştirdiğini belirten Yunatcı, “Çalışan anneler iş saatinde çocuklarını emziremedikleri için sütlerini sağıp dondurucuda saklarlar. Emzirme vakti geldiğindeyse bebeğe bakan kişi sütü dondurucudan alır ve çözülmesi için buzdolabına koyar. Bu işlem bir buçuk saati bulur. Ardından süt şişesi akan sıcak su altında ılıtılır. Sütün uygun sıcaklığa ulaşıp ulaşmadığı sürekli ele damlatılarak kontrol edilir. Gün içerisinde ortalama 4 kez uygulanan bu işlem uzun ve yorucudur. Sentiva’yı bu işi kolaylaştırmak için tasarladım” dedi.
Anne sütü için her ayrıntı düşünülmüş!
Geliştirdiği üründe ısıtma ve çözme işlerinin Benmari usulde yapıldığını kaydeden Yunatcı, bu sistemle anne sütünün bebekler için uygun olan 35 santigrat dereceye dek ısıtıldığını söyledi. Ürünün ses sitemiyle sütün sıcaklığını haber verdiğini ifade eden İzmir Ekonomili Tasarımcı Yunatcı, Sentiva’nın çalışma şeklini şöyle anlattı:
“Bakıcı sütü dondurucudan alıp direkt olarak Sentiva'nın içine yerleştirir. Santiva’da üç program mevcuttur. Birinci program, çözdürme opsiyonu; süt önce çözdürülür sonra ısıtma moduna geçilir. İkinci program, ısıtma opsiyonu; buzdolabında birkaç saat saklanmış sütü ısıtmak için kullanılır. Üçüncü program da sıcak tutma opsiyonu; bazen bebek verilen sütün hepsini bitiremez ve o süt tekrar ısıtılamayacağı için dökülmek zorundadır. Bu kadar değerli bir sütün dökülmemesi için kalan süt tekrar Sentiva'ya koyulur. En fazla 4 saat boyunca sabit sıcaklıkta tutulur. Böylece süt atılmadan sağlıklı bir şekilde korunabilir. Annelerin, bu rahatlığa kısa sürede kavuşabilmesi, tasarımımın seri üretime geçebilmesi için sektörün ilgisini bekliyorum.”