İzmir Ekonomi Üniversitesi (İEÜ) mezunları Esra-Melis Sarıhan kardeşler, ev aşçıları ile yemek tutkunlarını ‘bir tıkla’ buluşturacak ‘Yedir’ isimli uygulamayı geliştirdi. İnternet üzerinden ya da akıllı telefona indirilerek kullanılabilecek ‘Yedir’e ücretsiz üye olan kişiler, birbirinden lezzetli ev yemeklerden sipariş edebilecek, canlarının çektiği yemeğin yapılmasını isteyebilecek. Yedir, kayıtlı kullanıcılarına aşçı olma fırsatı verirken, evinin mutfağını restoran mutfağına çevirerek gelir elde etmek isteyenlere de imkan sağlayacak. İEÜ Bilgisayar Mühendisliği Bölüm Başkanı Doç. Dr. Kaya Oğuz’un yazılımını gerçekleştirdiği uygulamanın ocak ayında kullanıma açılması hedefleniyor. Uygulama, şu anda ‘yedir.app’ adresinde ön kayıt alıyor.
İEÜ Endüstri Sistemleri Mühendisliği Bölümü mezunu Esra Sarıhan (34) ile Elektronik ve Haberleşme Mühendisliği Bölümü mezunu Melis Sarıhan (30), 2016’da ‘baskasindarama.com’ adlı e-ticaret sitesini kurarak yakaladıkları başarının ardından yeni projeye yelken açtı. Son dönemde özellikle sağlıklı beslenme konusunda farkındalığın artmasıyla birlikte ev yemeklerine olan talebin yoğunlaştığını gören Sarıhan kardeşler, üreticilerle tüketicileri buluşturmak için harekete geçti.
YAZILIM TESCİL EDİLDİ
Akıllı telefonlardan ya da internet üzerinden kolaylıkla kullanılabilecek bir uygulama geliştirmeye karar veren ikili, İEÜ Bilgisayar Mühendisliği Bölüm Başkanı Doç. Dr. Kaya Oğuz’dan destek aldı. Doç. Dr. Oğuz, yaklaşık 3 aylık çalışma neticesinde ‘Yedir’ isimli uygulamanın yazılımını tamamlayarak kullanıma hazır hale getirdi. Doç. Dr. Oğuz tarafından geliştirilen bu yazılım, İEÜ hak sahipliğinde Telif Hakları Genel Müdürlüğü nezdinde ‘yazılım telifi” olarak tescil ettirilerek koruma altına alındı.
KALORİ HESABINDAN ULAŞIMA KADAR HER ŞEY DÜŞÜNÜLDÜ
‘Yedir’ adlı uygulamaya ücretsiz üye olan bir kişi, kendi konumuna en yakın ev aşçılarını bularak satışa hazır ürünleri görebilecek. Bunun yanı sıra, uygulama üzerinden yapılmasını istediği yemeklere ilişkin özel sipariş de verebilecek. Tüketiciler, yemek yapılırken hangi ürünlerin kullanıldığına ilişkin bilgilere ulaşılabilecek, her yemeğe ilişkin kalori hesabını da görebilecek. Aynı zamanda yemeklerin vegan beslenenlere uygunluğu ve gluten içerip içermediği gibi bilgilere de yer verilecek. Yemeklerin içindeki alerjenlere ilişkin uyarılar da sistem üzerinde kullanıcılarla paylaşılacak. Tüketiciler, yemek sipariş ettikleri kişilere ilişkin detaylı yorumlar da yapabilecek. Yemeklerin müşterilere ulaştırılması ise ‘Yedir’ bünyesinde kurulan ulaşım ağı tarafından sağlanacak.
YENİ İSTİHDAM FIRSATI
‘Yedir’ uygulamasını ocak ayında kullanıma açmayı hedeflediklerini söyleyen Esra-Melis Sarıhan, “Yedir adlı çalışmamız, birçok kişiye istihdam imkanı sağlayacak. Bir ev hanımı, Yedir üzerinden sipariş alarak el lezzetini, ticari bir yolculuğa dönüştürebilecek. Gastronomi alanında eğitim alan kişiler ya da bir restoran açmayı düşünüp yeterli sermayesi olmadığı için beklemek zorunda kalanlar için de yeni bir imkan sağlamış olacağız. Bu projemizin akademik bir tarafının da olmasını istedik. Aynı zamanda mezunu olduğumuz üniversitemiz, bu anlamda bize büyük destek verdi. Kaya Hocamız, yazılım sürecini eksiksiz tamamladı. Kendisine destekleri için çok teşekkür ediyoruz. Özellikle pandemi döneminin ardından sağlıklı beslenme konusunda farkındalık arttı, insanlar tükettiği ürünleri daha çok sorgular oldu. Bu noktada Yedir’in oldukça yoğun ilgi göreceğini düşünüyoruz” dedi.
ÖRNEK BİR ÇALIŞMA
İEÜ Bilgisayar Mühendisliği Bölüm Başkanı Doç. Dr. Kaya Oğuz ise, yapılan çalışmanın üniversite için de büyük önem taşıdığını belirterek, “Ülkemizde bilgi ekonomisinin gelişmesinde en önemli görevlerden biri de üniversitelere düşüyor. Üniversiteler, bünyelerindeki teknolojileri faydaya dönüştürerek bilgi ekonomisinin gelişmesine katkıda bulunmalı. Biz de bu çalışmamızda, bunun güzel bir örneğini hayata geçirmiş olduk. ‘Yedir’ uygulaması için geliştirdiğim yazılım, bir diğer ifadeyle üniversite-sanayi iş birliği temelli bu teknoloji, telif ile önce koruma altına alındı, sonrasında da firmaya devredildi. Ortaya çok değerli olduğuna inandığım bu iş birliği çıktı. Bu süreci, aynı zamanda mezunumuz olan Esra ve Melis Sarıhan ile yapmak da bize ayrı bir zevk kattı. Yedir, üzerinde detaylıca düşünülmüş, güzel bir proje. Yazılım noktasında biz de tüm süreci sorunsuz bir şekilde tamamladık. Projenin, kısa sürede çok iyi yerlere geleceğine inanıyorum” diye konuştu.
FİRMALARLA İŞ BİRLİĞİ KURUYORUZ
İEÜ Proje Geliştirme ve Teknoloji Transfer Ofisi Koordinatörü Onur Kanyılmaz ise, “Günümüzde sermayenin, malların ve hizmetlerin sınır aşan bir nitelik kazanmasının yanı sıra yazılım, iletişim ve bilgi teknolojilerinde de hızlı bir ilerleme söz konusu. Proje Geliştirme ve Teknoloji Transfer Ofisi olarak, üniversitemiz ile firmalar arasında iş birliği sağlıyoruz. Bu sayede akademisyenlerimize, çalışmaları için zaman ve güvenli alan yaratıyoruz. Akademik çalışmaların ticarileşmesini de sağlayarak üniversitemizin araştırma çıktılarının en yüksek faydaya dönüşmesine zemin hazırlıyoruz” dedi.