Gün ışığına yakın aydınlatma, çalışma hayatını kolaylaştırıyor. İzmir Ekonomi Üniversitesi (İEÜ) Güzel Sanatlar ve Tasarım Fakültesi İçmimarlık ve Çevre Tasarımı Mezunu Melis Örnekoğlu, içmekanlarda aydınlatma tasarımı üzerine yaptığı araştırmada, çalışma hayatında ışığın rengi, şiddeti ve sıcaklığının insanlar üzerindeki etkilerini ortaya koydu. Örnekoğlu’nun araştırmasına katılanların yüzde 63’ü günışığında çalışmanın verimi arttırdığını, rahat bir ortam sağladığını, floresan ışığının ise gözleri yorduğunu aktardı.
Örnekoğlu, aydınlatma tasarımının bir mekânın bütün algısını değiştirdiğini belirterek, “Mekânda geçirilen süreyle ve görsel konforla aydınlatma sistemleri arasında büyük bir etkileşim var. Doğal, yapay aydınlatma, ışık şiddeti, rengi ve renk sıcaklığı gibi etkiler insanların çalışma verimliliğini etkiliyor” dedi.
‘LED’ler ev için değil mağazalar için’
Örnekoğlu, çalışma ortamında kullanılan ışığa göre anket gerçekleştirdiklerini, katılımcıların yüzde 63’ünün günışığında çalışmanın verimliliği arttırdığını ifade ettiğini belirtti. Katılımcıların yüzde 50’sinin sıcak beyaz ışık altında daha iyi hissettiğini, konsantrasyon seviyesini arttırdığını da kaydeden Örnekoğlu, şunları söyledi:
“LED'in ise çalışma ortamında aranan bir aydınlatma türü olmadığı saptandık. LED genellikle mekânın ambiyansında pozitif bir etki yaratmak ve özellikle mağazalarda ürünleri vurgulamak ve satışlarını arttırmak için kullanılan bir yapay aydınlatma elemanıdır. Işığın insan sağlığı üzerinde fizyolojik ve psikolojik etkileri yadsınamaz bir gerçek. Günışığı çalışma ortamında pozitif bir etkiye sahip. Aydınlatma tasarımı, insanların o mekânda geçirdikleri süreyi etkiliyor.”