Bir zamanlar, oyunlar sokakta oynanırdı; çelik çomak, körebe, saklambaç, meşe ve daha niceleri… Günümüzde aileler, çocuklarını sokakta oyun oynamaya gönderemiyor. Apartman dairelerinde sıkışmış, çocuk ise enerjisini atamıyor. Bilgisayarının karşısında çocuklarını uyuşurken gören aileler de onları normal hayata döndürmek için çare arar hale geliyor. Günümüz ebeveyn-çocuk ilişkisindeki çıkmazı gören firmalar, oyun parklarında tasarımla fonksiyonel çözümler yaratıyor.
Çocuklar, artık İzmir Ekonomi Üniversitesi (İEÜ) Güzel Sanatlar ve Tasarım Fakültesi Endüstriyel Tasarım Bölümü Mezunu Altuğ Toprak’ın hayalini kurduğu oyuncuklarla parklarda özgürce oynayacak. Apartman dairelerinde, bilgisayar başında büyüyen çocuklara, sokağın neşesini yeniden yansıtmak için kolları sıvayan Toprak, alanında en deneyimli firma olan CEMER Kent Ekipmanları Firması’nda yeni nesil oyuncaklar tasarlıyor. İzmir Ekonomi Üniversitesi Endüstriyel Tasarım Bölümü’nde aldığı lisans eğitimini İtalya’da Domus Akademi’de kazandığı burslu yüksek lisans eğitimiyle taçlandıran Toprak, yaratıcılığını çocukların gelişimine odakladı.
Öğretici, eğlendirici, güvenli ve becerilerini geliştirici oyuncaklar tasarladıklarını kaydeden Toprak, “Amacım, apartman dairelerine sıkışan ve bilgisayar oyunlarıyla yetişen çocukların, parklarda tasarladığımız yeni nesil eğitici ve geliştirici oyuncuklarla oynayarak yetişmesidir” dedi. ‘Kullanıcı odaklı tasarıma’ yöneldiklerine dikkat çeken Toprak, şunları söyledi:
“Çocuklar, enerjilerini doğru şekilde atamıyor. Çoğunlukla güvenlik gerekçesiyle aileler çocuklarını sokağa salamıyor. Ancak geliştirdiğimiz oyun ekipmanlarıyla çocukların güvenli, sağlıklı gelişimlerini sağlıyoruz. Fiziksel olarak güç sarf ederken enerjilerini doğru şekilde harcamalarını ve tasarladığımız oyuncaklarla yaratıcılıklarını ortaya çıkarmalarını hedefliyoruz. Bu kapsamda tasarım öne çıkıyor. Çocuğun hem ilgisini çekiyoruz hem de eğitimlerine katkıda buluyoruz.”
İEÜ’de aldığı eğitimin yaratıcılığını ortaya çıkarmada kendisine büyük bir avantaj sağladığını vurgulayan Toprak, tasarım metodlarını derinlemesine öğrendiğini ve bunu pratik yaşamına aktardığını belirtti. Toprak, “Tüm dünyadan Domus Akademi’ye tasarımcılar projeleriyle başvuruyorlar. Bunların içinden yalnızca 2 tanesi burslu yüksek lisans hakkına kavuşuyor. İEÜ’de öğrenim görürken yoğunluktan farkına varamıyorsunuz ama çok nitelikli eğitim almışız. Üniversitemde aldığım eğitimim sayesinde oluşturduğum projemle İtalya’da Domus Akademi’de dünyanın farklı ülkelerinden gelen genç tasarımcılarla yüksek lisans yaptım ve farklı disiplinlere tanık oldum. Bugün iş yaşamımda aldığım eğitimin avantajını yaşıyorum. Eğitimim ile birlikte çocukların mutluluğunu da artırmaktan keyif alıyorum” diye konuştu.